Har du råd att flytta hemifrån?

Vill du flytta ut från föräldrarna och börja bo själv? Det är normalt att vilja det när man kommit upp lite i ålder och börjar tjäna sina egna pengar. Man vill bryta sig loss från föräldrarnas omhändertagande och klara sig själv. Det är en del av att bli vuxen och det kan vara lika skrämmande som det är spännande.

För att få en så smidig övergång från att bo hemma till att bo själv finns det några saker som är bra att tänka på, inte nog bara att boka flyttfirma till själva flytten utan även en del saker som är bra att tänka på de första månaderna man bor själv.

Det första är att räkna noga på sin ekonomi innan man flyttar, räknar man fel och har för liten inkomst blir det lätt att man får flytta hem till föräldrarna igen. Det känns sällan lika kul att flytta tillbaks när man väl bott själv ett tag så se till att inte göra den här tabben.

En ungefärlig summa det kostar att bo själv är 13000 kronor i månaden, man kan komma undan med en lägre kostnad om man är finurlig och även lagar mycket av sin mat själv.

För själva flytten kan man räkna med ungefär 3000 kronor för en flyttfirma (erixonflytt.se) att flytta ens saker givet att man inte har särskilt mycket som skall flyttas.

Sedan kan en sväng till IKEA vara på sin plats och där kan man behöva spendera allt mellan 2000 – 20000 beroende på vad man behöver. Det kanske är dags för en ny säng, soffa eller någon annan större möbel som höjer stämningen i det nya boendet.

Det är alltså bra att ha lite pengar undanstoppade innan man bestämmer sig för att flytta. Man kan inte räkna med att föräldrarna betalar allt för en men de kommer säkert att hjälpa till. Att flytta hemifrån gör man för att man vill bli vuxen och ta hand om sig själv därför är det viktigt att man räknar själv och ser till att man har råd med allt.

Första månaden kan det kosta runt 35000 kronor för att betala nya möbler, flyttfirma, hyra mat och annat som behövs. Sedan kostar det runt 13000 att leva varje månad. Se till att du har en buffert för startkostnaden av ditt nya liv och sedan en fast inkomst så du kan överleva varje månad.