Posted on

Att tänka på i ditt val av stuprör och hängrännor

När tiden går så slits dina stuprör och hängrännor likt allt på ditt hus. Dessa saker är viktigare att tänka på än man kan tro då dessa sköter allt vatten som regnar ner på taket och leder bort det från huset utan att huset ska ta skada av vattnet. Det är viktigt att du låter en takläggare göra detta om du själv är osäker då vinklar måste vara rätt. Här är vad mer du ska tänka på när du ska bygga hus från grunden eller byta ut dina befintliga stuprör och hängrännor.

Vilka material finns att välja på?
De flesta takläggare kör på det klassiska stålplåten till stuprör och hängrännor men takläggare brukar också påminna om att även dessa rostar och att måla om dom är en bra grej för extra skydd mot att de rostar. De är dock varmförzinkade så de ska klara mycket vatten innan man behöver tänka på att göra det.

Ett alternativ vill varmförzinkad beläggning som vissa takläggare kör på är plåt med PVC-beläggning på. Dessa behöver man nästan inte sköta om alls då det håller mycket längre.

Aluminium kör vissa takläggare med men detta material kan vara lite känsligt då det kommer till vart man ska placera det, det får lätt skador och kan börja korrodera.

Kopparrör kan man be sin takläggare för taktvätt göteborg köra med om man vill ha väldigt vackra hängrännor och stuprör men då ska man veta det att likt aluminiumet så är det känsligt för andra metaller och betong och liknande. Rätt material måste användas här.

Välja storlek
Anlitar du en takläggare så kommer de mäta upp dina befintliga stuprör och hängrännor så att det blir samma som du har nu men det brukar alltid finnas en standard och det är 125 mm på rännorna med 80-90 mm på rören. Har du ett väldigt stort hus så behöver du uppemot 150 mm rännor och 100 mm rör. Ett litet hus har 100 mm rännor och 75 mm rör. Detta kan din takläggare så det behöver du inte tänka på.

Diverse saker
Det behövs inte bara hängrännor och stuprör, det är en hel massa andra grejer som din takläggare kommer ta med sig eller som du behöver köpa in, dessa är till exempel:

  • Hakfästen
  • Stagband
  • Renstrattar
  • Grenrör
  • Ränngavlar
  • Hängkrokar
  • Svep
  • Rännskarvar

Montering
Man kan absolut göra detta utan takläggare men det som kan ske är att lutningen inte blir rätt och man ändå måste anlita en takläggare att göra om jobbet för en sen. Om det inte är rätt lutning så kommer inte systemet att kunna hantera vattnet rätt och det kan på lång sikt leda till skada för ditt hus då vatten kommer in på fel ställen.