Posted on Leave a comment

Så funkar takläggning 

Takläggning är en komplicerad process där det är oerhört viktigt att arbetet blir rätt gjort. Även om takläggning kan se enkelt ut är det mer komplicerat än det till synes verkar. Om takläggningen inte genomförs på rätt sätt finns det en stor risk för kostsamma konsekvenser. Vattenskador och läckage kan uppstå om ett tak går sönder och därmed även vid en felgenomförd lagning eller takläggning. För att undvika problem är det viktigt att en kunnig person genomför takläggningen, som takläggare helsingborg. På så sätt ökar du chansen att ditt tak kommer hålla i många år och hålla sig både funktionellt och vackert. 

 

Anlita takläggare eller inte 

I många fall är det att rekommendera att anlita en professionell takläggare när det ska genomföras en takläggning. Arbetet kan nämligen innebära en hel del risker vilket professionella takläggare är utbildade för att förebygga och hantera. Vissa väljer dock att lägga tak på egen hand med hjälp av information från internet och instruktionsvideos. Värt att ta hänsyn till är vad för typ av tak du har, vilken höjd taket är på och hur stor kunskap du har av liknande arbeten. Var medveten om att utföra en takläggning på egen hand innebär en risk för personskada och att du gör små misstag i arbetet som kan leda till framtida problem. 

 

Se över underlaget 

Om du väljer att lägga ditt egna tak är det underlaget som behöver ses över i första hand. I många fall kan det vara en bra idé att byta ut takpappen för att säkerställa att du får ny och fräsch takpapp som är helt intakt. Om du upptäcker skador i takpappen är det ytterst viktigt att du byter ut den eftersom det kan leda till fuktskador. Uppepå underlaget ska det läggas takläkter. Bärläkt ska läggas horisontellt och ströläkt ska läggas vertikalt. Hur dessa placeras kan till stor del bero på vad för slags tak du har. Se därför till att kolla upp hur du ska gå tillväga innan du påbörjar arbetet. 

 

Takmaterial 

Att välja takmaterial kan vara lite klurigt. Du kan välja mellan tegel, betong, papp eller shingeltak. Alla olika takmaterial har sina för- och nackdelar. Du får avgöra vilket material som passar bäst från ett estetiskt perspektiv och baserat på pris, hållbarhet och kvalité. Vilket takmaterial du väljer kan även påverka svårighetsgraden av takläggningen. Se därför över hur takläggningen bör utföras innan du köper in material, för att veta vad du har framför dig. Papptak är ett billigt material med kort hållbarhet, medan tegel är riktigt snyggt men är desto dyrare. Tegelpannor kan även variera i färg, form och storlek, vilket kan vara bra att vara medveten om. Denna variation kan göra det lite pyssligare att lägga eftersom pannorna kan behöva pusslas ihop för att få en fin helhet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *