Posted on

Om yrket snickare

Snickare som är ett vanligt och mansdominerat yrke idag är attraktivt för många unga att bli då det är ett yrke som man kan välja i sitt gymnasieval. Att vara snickare innebär att du kommer jobba i en hel massa olika miljöer och du kan vara snickare på firmor som bara jobbar med stora projekt eller till små firmor som jobbar med mindre projekt hos privatpersoner.

Utbilda dig till snickare
Du kan bli utbildad snickare genom gymnasiet men du måste ha utfört en tvåårig praktik efter gymnasiet innan du anses som färdigutbildad snickare. Du måste göra ett teoretiskt test som visar att du besitter all kompetens som man räknar med att en snickare kan, då får man något som kallas för yrkesbevis.

Komvux erbjuder också utbildningar till snickare om man inte gick klart i gymnasiet eller om man inte gick gymnasiet alls så man kan utbilda sig till snickare i efterhand. Det finns också många yrkeshögskolor att välja på där man kan få en mer personlig och speciell utbildning.

Specialsnickare kan man bli om man till exempel vill jobba med finsnickeri, det innebär att man inte bara bygger hus utan man kan jobba med att svarva fina möbler eller liknande hos en snickare stockholm. Då har man oftast gått en specialiserad utbildning på en yrkeshögskola eller jobbat i flera år som snickare. Vill man jobba med finsnickeri kan man till exempel rikta in sig på inredningssnickare eller möbelsnickare.

Vem passar till yrket?
Som snickare gäller det att man tycker om att arbeta fysiskt, detta är ett jobb där du rör på dig och ofta jobbar ganska tungt hela dagarna. En snickare ska inte ligga på latsidan utan saker måste hända för att man ska bli klar enligt tidsplaneringen. Du ska också tycka om att vara i olika miljöer då snickare alltid är på olika ställen beroende på vart jobben är någonstans. Om det inte är så att man till exempel jobbar som snickare på ett snideri. Det gäller att vara händig i rollen som snickare och att ha tummen mitt i handen är inte att rekommendera för detta yrket. Här får du också en chans till att visa din kreativa sida!

Olika snickarinriktningar
Det finns massor av olika inriktningar inom snickeri, självklart finns det en vanlig standardsnickare och det kallas oftast för byggnadssnickare. Andra inriktningar är:

  • Inredningssnickare
  • Möbelsnickare
  • Takmontör
  • Träarbetare
  • Virkesmätare
  • Modellsnickare
  • Trappsnickare
  • Verkstadssnickare
  • Maskinsnickare

Det finns säkerligen många fler yrken som liknar en snickares och är man kreativt lagd kan man skapa sin egen inriktning inom snickeri.