Fasadtvätt
Det första steget i en målning är att göra en fasadtvätt. För att färgen ska se bra ut när den är påstruken och torkad, gäller det att fasaden är ren. Om inte kommer färgen att torka över dessa och få konstiga ”toppar och dalar” när man tittar nära.
En fasadtvätt är således ett måste. Exakt hur man gör det här varierar givetvis. Många väljer att använda en högtryckstvätt för ändamålet. Gör man det, gäller det att inte stå för nära huset. Gör man det finns en risk att fasaden skadas.
Med en bra högtryckstvätt kommer du högt upp på huset, utan att behöva använda en stege. Har du ingen? I sådana fall kan det vara läge att hyra en. En fasadtvätt är en viktig del inför en målning och inget man bör tumma på. Med det sagt är det bättre att använda en stege för att komma högt upp, om möjligt, särskilt om ditt hus inte är ett enplanshus. Passa på att tvätta hängrännor medan du ändå håller på.
Slipning
Efter en fasadtvätt är det inte direkt så att man behöver gå igenom hela huset, men finare detaljer och delar kan behöva slipas med sandpapper ett par gånger. Få väljer att göra detta för hand, då det finns billiga maskiner för ändamålet. Om du inte vill köpa en maskin, är det ganska billigt att hyra en i några dagar. Prata bara med personalen på byggvaruhuset så att du får rätt papper och maskin för dina ändamål.
Nu är det också bra att gå igenom om det finns några dåligt inslagna spikar eller annat som gör ytan ojämn. Om det finns några utstickande spikar med snickare eller målare är det bara att ta en hammare och slå in dem (eller dra ut dem, om de inte ska vara där).
Maskering
Oavsett om man målar fasaden efter en fasadtvätt eller sovrummet inomhus, behöver man använda sig av maskering när man målare. Det man gör är att helt enkelt skydda detaljer som inte ska få någon färg på sig. Det kan till exempel handla om fönster och andra attiraljer längs huset (vilket det ju finns många av).
Anlita en firma eller göra det själv?
Många väljer att anlita en firma för att göra ett målarjobb. Det är bekvämt och är idag relativt billigt tack vare rotavdraget. Givetvis är det ändå stora summor vi talar om, ifall huset är stort. Samtliga som arbetar måste ha pengar till lön, vilket blir en hel del att betala ur privat ficka (även om en stor del av dessa kostnader subventioneras genom rotavdraget). Att göra det själv kräver tålamod, tid och energi.