Hållbarhet är ett ord som minst sagt upplever en renässans just nu hos snickare mölndal. Det är intimt förknippat med ekologi, klimat och miljövänlighet och som begrepp har det letat sig in i vår vardags alla situationer. Det gäller när vi väljer produkter i matvaruaffären men också när vi bestämmer vilka metoder och material som ska användas när vi renoverar eller bygger om. Tidigare betydde ordet egentligen bara att något var tillverkat för att hålla länge, och om du funderar på det så inser du att de två betydelserna egentligen är sammanflätade. Det som håller länge kommer inte behöva bytas ut med samma frekvens och därmed kommer inte naturens resurser att förbrukas i lika stor utsträckning som annars. Men självklart har ordets moderna konnotationer en allt större betydelse idag – det som är hållbart är ofta framtaget utan gifter och med minimal miljöpåverkan. Här tittar vi lite på några material och metoder som är särskilt hållbara när du står inför en renovering.
Ta hand om avfallet
Förenklat så kan man säga att renovering består av två moment – riva ut det gamla och sätta in något nytt. Förmodligen så har det gått ett par årtionden sen det material som rivs ut stoppades in vid den förra renoveringen eller när huset byggdes. Utveckling på områden som byggmaterial och produkter för tätning har gjort att det som för 30 år sedan sågs som modernt idag är klassat som direkt miljöfarligt. Av den anledningen så bör du se till att ditt byggavfall tas tillvara på rätt sätt. Kasta inte allting på tippen utan sortera upp och lämna in så mycket som möjligt till närmsta ÅVC.
Välj giftfri färg
Med största sannolikhet så kommer din renovering att innefatta ett måleriarbete. Målarfärg kan vara något av det giftigaste som förekommer vid en renovering – både för miljön och för människor. Tack och lov finns det idag gott om miljövänliga alternativ att välja när du har valt din kulör.
Täta och isolera på rätt sätt
Att se till att tätningen blir perfekt utförd har många fördelar. Dels kommer du kunna spara pengar när det gäller uppvärmning om din bostad efter renoveringen är bättre tätad än den var innan. Speciellt avgörande i det här sammanhanget kan den så kallade tilläggsisoleringen på vinden vara. Det har visat sig att en sådan isolering sparar energi, naturresurser och pengar i större utsträckning än många tror. Lister och fogar bör tätas och isoleras med giftfria och miljövänliga produkter i första hand. Om tätningen behöver göras om till följd av att potentiellt giftiga ämnen har använts så bör du prioritera det. Risken är annars att du får giftiga kemikalier i din bostad